Nu är det dags! En lista med boktips. Lite skönlitteratur, några deckare och ett antal fackböcker. Utan inbördes ordning. Alla bra och de flesta finns i pocket.
En gentleman i Moskwa (Amor Towles)
Om greve Alexander Rostov som med nöd och näppe undgått dödsstraff i Moskva 1922 och istället döms till husarrest på det fashionabla Hotell Metropol där han nu, istället för sin vanliga lyxsvit, förvisas till ett ytterst litet vindsrum. Stor berättarglädje, rysk historia, äventyr och märkliga sammanträffanden i denna roman som är en av Barack Obamas favoriter.
Amerikansk jord (Jeanine Cummins)
Första stycket i den här boken glömmer man inte. Och sen är man fast. Om en mor och son på flykt undan maffian i Acapulco Mexico, där de levt ett medelklassliv, på väg mot tryggheten i USA
Pachinco (Min Jin Lee)
Gillar du släktkrönikor är den här rätt bok för dig. En släktberättelse som börjar under tidigt 1900-tal i Korea.
Hamnet (Maggie O'Farrell)
Jag försökte sluta läsa den här boken flera gånger men kunde inte. En klart fängslande bok om historien bakom Hamlet. En fin men också sorglig berättelse om Shakespeares fru och barn. Vinnare av Women's Prize for Fiction 2020.
Scarcity – Why Having Too Little Means So Much (Mullainathan Sendhil, Shafir Eldar)
En intressant bok om hur knappa resurser påverkar oss. Till exempel varför vi blir mer korkade om vi oroar oss för vår ekonomi än om vi inte behöver göra det. Mullainathan Sendhil är professor i ekonomi vid Harvard. Shafir Eldar är professor i psykologi vid Princeton.
Creativity, Inc (Ed Catmull)
Ed Catmull är en av grundarna av Pixar och numera även CEO för Disney Animation. Han berättar om Pixars resa från litet bolag till vad det är idag och vad han anser vara deras framgångsrecept. Men också hur han fick Disney Animation att gå från en toppstyrd till en kreativ arbetsplats. En konkret bok som känns ärlig och tar upp både med-, motgångar och tillkortakommanden.
Brinn mig en sol (Christoffer Carlsson)
Christoffer Carlsson är forskare i kriminologi och det här är en mycket välskriven och trovärdig spänningsroman där första mordet sker precis när Palme mördas. Det mordet vävs in och blir del av berättelsen. Den här är en kriminalroman som har allt.
Samlade verk (Lydia Sandgren)
Augustprisvinnare och en fantastisk debut som dessutom är en fin Göteborgsskildring. Nästan 700 sidor och om man tycker den är för tung, bokstavligt, kan man göra som min 84-åriga granne – ta fram den största förskäraren och dela den i två delar.
Främlingen (Elly Griffiths)
Ännu en välskriven spänningsroman. Utspelar sig på engelska landsbygden. Såklart.
Last Night (Mhairi McFarlane)
Ingen sommar utan feelgood. Vi är många som slukat den genren under pandemin. McFarlane är en av de bättre och ska du läsa feelgood med substans är hon det självklara valet.
Att skapa effektiva team – en handledning (Susan A. Wheelan)
Ska du läsa en bok om team ska du läsa den här. Susan A. Wheelan har varit professor i psykologi vid Temple University Philadelphia och forskat på effektiva team i mer än 20 år.
Americanah (Chimamanda Ngozi Adichie)
Jag köpte boken pga det här citatet från Guardian: "Some novels tell a great story and others make you change the way you look at the world. Americanah does both." Och precis så är den.
Och sist men inte minst. Den 9/9 är det bokrelease (om allt går som det ska). Save the date. Planerar du att åka till Stockholm är det då du ska göra det. Mer information efter sommaren här på hemsidan eller mejla mig så får du information.