För att citera Kerstin Brunnberg "Släng managementböckerna och läs skönlitteratur istället. Där möter man så mycket märkliga människor, vilket är nyttigt både för att spegla sig själv och andra."
Så här kommer en lista med boktips. Lite skönlitteratur, några deckare och ett antal fackböcker. Alla bra. De flesta finns i pocket.
Allt jag fått lära mig (Tara Westover)
Allt jag fått lära mig har rosats av kritiker över hela världen. Det här är en makalös, självbiografisk skildring av den amerikanska idéhistorikern Tara Westover. Hon växte upp i en isolerad mormontillvaro på ett berg i Idaho tillsammans med sex syskon. Ett hem där misshandel var en del av vardagen och utbildning ansågs var jävulens påfund. Den hemundervisning som hon skulle få var obefintlig men ändå lyckas hon, utan finansiering och stöd hemifrån, ta sig till Cambridge och Harvard och doktorerade i idéhistoria vid universitetet i Cambridge 2014. Men att gå emot familjens normer gör man inte ostraffat.
Förnuft och fördom : varför vi tänker som vi gör (Dan Sperber, Hugo Mercier)
Människan är som mest rationell och förnuftig när hon tänker i grupp och förnuftet uppstår i interaktion med andra människor. Idén om det ensamma geniet kan vi skrota. Det menar kognitionsforskarna Hugo Mercier och Dan Sperber i denna bok. De ifrågasätter också nobelpristagaren Daniel Kahnemans bok; Tänka, snabbt och långsamt.
Samtal med vänner (Sally Roone)
En samtidsskildring om avundsjuka, klass, sex, politik, vänskap och kärlek. Bra dialog och snyggt berättat. Hon har även skrivit Normal People som också är bra.
Ljuset vi inte ser (Anthony Doer)
En historia om människor som, mot alla odds, kämpar för att överleva under andra världskrigets slutskede. En fängslande berättelse om den grymhet som en gång slog klorna i Europa och om den godhet som ändå finns.
Fascism : en varning (Madeleine Albright) Madeleine Albright använder sina egna barndomsupplevelser från ett krigshärjat Europa, sina historiska kunskaper och sin erfarenhet som framstående diplomat till att tydligt visa att vi inte lärt oss någonting av historien.
Innovation: personalvetenskapliga perspektiv på innovation (Leif Denti)
En organisations innovationsförmåga beror på vilka människor som är anställda och hur de får hjälp att göra verklighet av sina idéer. Leif Denti, doktor i psykologi och lektor vid Göteborgs universitet visar hur man kan forma en gynnsam innovationskultur och förstå vilka organisationsstrukturer och processer som stärker innovationsförmågan.
Jag for ner till bror (Karin Smirnoff) En svart, rå, våldsam och from berättelse. Det är kärleksfullt, passionerat, varmt och tryggt. Men svårast av allt är förlåtelsen. (Man ska inte vara rädd för kroppsvätskor om man ska läsa den här.)
Det omätbaras renässans (Jonna Bornemark)
En bok för dig som tröttnat på NPM. En uppgörelse med alla som vill reducera livet till siffror i prydliga kolumner och där utrymmet för den praktiska kunskapen, för omdöme och situationskunskap blivit allt mindre. En kritik av mätbarhetens tidsålder.
Force (Don Winslow) Tänk Gudfadern men med poliser.
Kvinnan på tåget (Paula Hawkins)
Den har några år på nacken men om du inte läst den har du en fantastisk thriller att se fram mot. En beroendeframkallande bladvändare har många kallat den. Och är utan övervåld.
Less ( Andrew Sean Gree) En underbar liten roman om misstag, missförstånd och felbeslut. .
Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström (Fatima Bremmer) En fantastisk bok om Ester Blenda Nordström som var en av sin tids pionjärer. En norm- och banbrytande journalist som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet. Hon körde motorcykel, rökte pipa och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet. Med hjälp av tidigare okända brevsamlingar och dagböcker porträtteras en av 1900-talets mest fascinerande svenska kvinnor. Det är konstigt att vi inte hört om henne tidigare.