top of page

STÄNG

 

 

CASE

 

Det här är bara skit 

 

I ett stort ljust rum satt 35 chefer på stolar placerade i en cirkel. Jag hade inte intervjuat dem innan, vilket visade sig vara ett misstag. Men ledningen visste vad som behövdes, de hade gjort massor av undersökningar, enkäter och haft otaliga möten. Nu hade ledningen tagit fram nya värdeord och frågan var hur de skulle appliceras i det dagliga arbetet ut mot kunderna på ett bra sätt.

Jag hade sagt att om de tyckte att det vi gjorde var slöseri med tid skulle de säga till så vi kunde styra om till något viktigare. Sent på eftermiddagen första dagen reser sig plötsligt en person upp och säger: 

”Det här är bara skit. Externt, ut mot våra kunder är vi hur bra som helst. Internt är det bara skit.”

”Är det bättre att vi styr om och jobbar med hur ni är mot varandra internt istället?”

”Ja, mycket bättre.”

Vi gick laget runt för att se om övriga deltagare också tyckte att vi skulle styra om. Det var ett enhälligt ja. 

Nästa dag framkom det att de hade en ganska tuff jargong internt. Och om någon protesterade fick den veta att den inte tålde skämt. ”Att sluta raljera” var en av sakerna de tillsammans kom fram till var viktigt för att må bra och tycka det var roligt att arbeta. ”Att ha kul tillsammans” var en av tre saker de skulle fortsätta med.

När vi gjorde den avslutande rundan sa en av deltagarna: ”Jag har jobbat i den här organisationen i 20 år – först nu förstår jag att jag är en del av det här”.

Att man inte ska raljera sitter numera i väggarna hos dem. Om någon råkar trilla ner i gamla hjulspår har alla nu ett bra sätt att bemöta det på: ”Vi skulle ju inte raljera”.

bottom of page