Konkret Utveckling AB | Blanda inte ihop Episteme, Techne och Fronesis
24612
single,single-post,postid-24612,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Blanda inte ihop Episteme, Techne och Fronesis

lyssna

 

Enligt Aristoteles så finns det tre kunskapsformer: Episteme, Techne och Fronesis:

Episteme står för den vetenskapliga kunskapen. Den logiska och teoretiska. Den är generaliserbar och mätbar.

 

Techne står för den praktiska kunskapen. Den kan skrivas in i en manual men kan också sitta i kroppen. Att baka bröd är ett bra exempel på Techne. Du följer ett recept (manual) men du har också en känsla i händerna hur degen ska kännas för att brödet ska bli bra.

 

Fronesis står för den praktiska klokheten, den kan inte sammanfattas i en text eller manual utan sitter i personen. Det kan till exempel vara att lösa upp en situation mellan människor på ett smidigt sätt, där situationen är unik. När en situation är unik går det inte att skriva en manual. Fronesis är den kunskap som är viktig i mellanmänskliga relationer.

 

Fronesis är kopplat till personens värderingar och vem man är som människa. Det är en förmåga att möta konkreta situationer med lyhördhet, förnuft och reflektion. Det är en kunskap som kommer med åren, något man kan odla och också lära av andra. I Fronesis finns en känsla av plikt, det här måste jag göra. En vilja att hjälpa och stödja och – göra ett bra jobb.

 

I dag när vi är så förtjusta i att mäta allt finns en risk att vi försöker göra om Fronesis till Techne eller Episteme. Att allt blir bättre av att det kvantifieras, paketeras och görs mätbart, något man kan bocka av, hur det ska göras och veta exakt hur lång tid det ska ta. Fronesis har kommit på undantag. Och när Techne och Episteme tar över i situationer där de inte hör hemma får vi problem. Det som mäts blir i och för sig gjort, men om vi mäter fel saker eller gör manualer för saker som inte kan manualiseras så finns risken att att vi tar bort  yrkesstolthet, arbetsglädje och minskar kvalitén på arbetet. Det finns en risk att medarbetare helt enkelt känner att de måste bryta mot regelsystemet för att kunna göra ett bra jobb. Eller att regelsystemet gör att medarbetare inte får använda sin kunskap och tvingas bort från det de vet man borde göra.

 

Det är dags att återställa balansen mellan det som kan mätas och där manualer är bra och där det helt enkelt inte behövs eller till och med är kontraproduktivt. Om ni tagit fram en manual, fråga medarbetarna om den är rimlig. Ska något lämnas utanför, något som måste situationanpassas? Eller är det andra saker som ska mätas och följas upp?

 

Lita på att dina medarbetare kan och vill göra ett bra jobb. Lita på deras bedömning, deras erfarenheten och klokhet. Utnyttja Fronesis, kväv den inte genom överdriven kontroll. Och om det blir fel – ta tag i problemet då. Den dagen den sorgen. Inte ens de mest rigorösa kontrollsystem eller manualer kan täcka in alla situationer. Men det finns en stor risk att för mycket regler och kontroller dödar arbetsglädje, kreativitet och bra initiativ. Och leder till sämre slutresultat.

 

Läs också: Förr eller senare blir varje organisation som sin ledare.