Konkret Utveckling AB | Vilodag och 6:1 metoden
23242
single,single-post,postid-23242,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Vilodag och 6:1 metoden

61

Tomas Sjödin beskriver i sin bok ”Det händer när du vilar” hur hans familj under ett dygn varje varje vecka avstår från tre saker:  mobiler, datorer och pengar. Inte för att han ogillar datorer eller tempot i vardagen, han älskar ny teknik och att ha många bollar i luften. Han gör det  för att bryta mot vad de gör på vardagarna och för att upptäcka den viktiga skillnaden mellan på och av. Jan Gradvall döpte det i en krönika till 6:1 metoden.

Det finns också en fjärde regel: ”Var inte löjlig med reglerna”. Upptäcker man att det fattas en liter mjölk så är det ok att gå att handla det såklart. Eller att ha mobilen påslagen om någon behöver nå en.

Att vila behöver inte vara att man just vilar, även om Tomas uppmuntrar den bortglömda konsten att ta en tupplur. Att hugga ved kan vara att vila, lyssna på musik, ta en långpromenad, springa eller laga mat som kräver tid. Avsikten är att man under detta dygn gör saker som man inte brukar göra i vardagen.

Jag försöker köra 6:1 någon dag i veckan och helst fredag till lördag. Inte alltid jag lyckas men när jag gör det så infinner sig en viss typ av lugn och ett litet spirande frö till kreativitet. Att inte börja dagen med att kolla mobilen och veta att jag inte ska titta åt vare sig den eller datorn på hela dagen. Inte ens för att bara…

Det är då man hittar på andra saker.

 

Inlägg 32/100 i bloggutmaningen #blogg100