Konkret Utveckling AB | Gruppen är smartare än individen
23055
single,single-post,postid-23055,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Gruppen är smartare än individen

coulors

 

Och smartast av de smarta är den mixade gruppen. Kom att tänka på det när jag läste Karin Bojs bok ”Min europeiska familj de senaste 54.000 åren”.  Där står att när istiden var som kallast, för ca 20.000 år sedan, inträffade ett mycket stort teknologiskt språng i västeuropéernas utveckling. Verktygen blev dramatiskt annorlunda och mycket mer avancerade. Man uppfann  spjutkastaren som gjorde jakten både lättare och säkrare. Och mänsklighetens kanske mest betydelsefulla uppfinning såg dagens ljus; synålen <- den är värd en egen blogg.

 

Och varför sker detta språng i utvecklingen just då? Jo, på grund av kylan tvingades grupper från mer nordliga trakter söderut. Hon skriver:

 

”De olika grupperna träffades i den nya, kalla och utmanande miljön och slog ihop sina kunskaper. Detta konglomerat av människor med olika kompetenser blev en perfekt grogrund för utveckling och nya uppfinningar” 

 

Det gällde på istiden och det gäller idag. Förslagslådor i all ära – det är när människor träffas som nya idéer uppkommer. Så skippa monologerna och powerpointen på nästa konferens och låt människor träffas och prata med varandra istället, låt de lösa problem och skapa utveckling. De briljanta idéerna finns ofta närmare än man tror och framför allt på alla nivåer i organisationen. Ta tillvara det. Det går att göra på ett strukturerat sätt som är smartare, bättre och så mycket roligare än powerpoint.

 

Och jo, jag vet hur man gör. Men det intressanta är att olikheter göder utveckling. Och att vi lätt blir för homogena idag. I alla sammanhang.

 

För övrigt en fantastiskt bok. Verkligen värd sitt Augustpris. Läs den.

 

Inlägg 23/100 i bloggutmaningen #blogg100