Konkret Utveckling AB | Snälla chefer vinner i längden
8276
single,single-post,postid-8276,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Snälla chefer vinner i längden

Skärmavbild 2015-03-11 kl. 22.30.56

Nu har forskare vid Stanford visat det vi vetat hela tiden. Den snälla och omtänksamma chefen vinner i längden. Den slutsatsen drar Emma Seppälä, doktor i psykologi vid Stanford university.

Hårda chefer tror ofta att produktiviteten hos de anställda ökar om man drar åt tumskruvarna. Det som ökar är  stressen hos de anställda. Och forskning visar att höga stressnivåer leder till kostnader både för arbetsgivare och anställda. Emma refererar till en studie som visar att när chefer är rättvisa och snälla, blir medarbetarna både som individer och i grupp mer produktiva, hjälper varandra och är lojala mot företaget.

I en artikel i Harvard Business Review påpekar Emma Seppälä att hjärnans stress dämpas när vi känner oss trygga, medan brist på trygghet på en arbetsplats har visats sig påverka medarbetarnas hälsa negativt när det gäller hjärtfrekvens, blodtryck och immunförsvar.

Det här resultatet stöds också av en studie som genomförts av Karolinska Institutet som visar att chefers egenskaper kan kopplas till förekomsten av hjärtsjukdomar bland de anställda.

Så grattis alla snälla chefer – ni äger!
Läs också: Förr eller senare blir alla organisationer som sin ledare. 

Foto: National Geographic – väl värda en prenumeration.

Detta är ett inlägg i #blogg100. En utmaning att blogga 100 dagar i rad.