Konkret Utveckling AB | Sociala koder på twitter
7989
single,single-post,postid-7989,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Sociala koder på twitter

Twitter_logo_blue

En trevlig sak med #blogg100 är att man hittar nya bloggar. Till exempel Petra Ariton –  inte bara förläggare, som i sitt inlägg ingår  vill ha hjälp med sociala koder på twitter.  Hon skrev:

”Jag fattar hur man skriver en tweet, retweetar, väljer personer att följa och favoritmarkerar. Men hur jag kommunicerar på denna plattform är en total gåta för mig. Jag har helt enkelt inte knäckt den sociala koden.”

Jag gillar att hänga på twitter.  Det trodde jag inte när jag lätt nervös skrev min första tweet 2012. Nu tre år senare har jag twittrat 21.000 tweet, vilket är obegripligt många, och har nästan 1.000 följare. Men twitter är perfekt om man är nyfiken och vetgirig och jag tycker det är kul. Så nu tänkte jag dela med mig av min erfarenhet och försöka svara på Petras frågor:

Fråga: När jag inte förstår, så är det inte roligt att hänga där. Och jag lägger hellre min tid på sådant som är skoj.
Det kan bli roligare när man knäckt koden och blivit mer van. Men annars är det helt rätt tänkt. Jag tror man ska satsa på de sociala medier som man gillar. Jag gillar Twitter bättre än Facebook. Jag vet att jag borde vara på Instagram men är inte det. Men Twitter tycker jag är kul och då har jag bestämt mig för att jag satsar på det. Man  hinner inte allt.

Fråga: Häromdagen blev jag taggad i en tweet: ”@PetraAriton Tack, vad roligt :-)” Hade jag fått något liknande på facebook så hade jag klickat på gillaknappen. Men vad förväntas jag göra med en sådan här kommentar på twitter?
Twitter styrka är dialog. Även om vissa har monolog och missar då, enligt mig, hela vitsen med Twitter. Jag hade svarat med 🙂 eller kanske skrivit ”Eller hur?!” beroende på vad som passat.

Fråga: Jag har vid ett tillfälle fått kommentaren: ”@PetraAriton Jag önskar er alla en glad lycklig dag.” Hade det varit på facebook hade jag säkerligen både klickat på gilla och skrivit tack detsamma. Vad anser du är rätt sätt att göra det på twitter?
Jag hade precis som du på FB svarat ”Tack detsamma”. Man ska alltid vara trevlig, gäller även Twitter.

Fråga: Är det skillnad när jag kommunicerar från mitt företags officiella profil @AritonForlag jämfört med mitt privata @PetraAriton?
Det bestämmer du själv. Vissa tweetar bara jobb och marknadsföring från sin officiella profil. Jag tycker det blir lite tråkigt och skrollar efter ett tag snabbt förbi dessa konton. Man vet vad de kommer att säga. Jag har bara ett konto där jag och Konkret är samma. Blir en mix med jobb och mer privata tweet. Passar mig.

Fråga: ”Ett annat exempel är att på twitter kan man följa precis vem man vill. Men är det okej att tagga/skriva till folk som man egentligen inte känner? IRL skulle de flesta av oss inte gå fram till en kändis eller framgångsrik företagare för att prata lite. Hur brukar ni som vet göra?
Det är det som är hela poängen med twitter. Tycker jag. Att man kan bryta in. Det är så dialoger, nya tankar och möten uppstår. Jag älskar det. Om det är första gången kan man inleda med ”Sorry att jag tränger mig på men…” fast egentligen behövs inte det. Sen är det inte säkert att kändisar svarar men det är också okej. Och man får vara beredd på att man blir ifrågasatt. Källa på det? Hur menar du? är frågor som dyker upp om man är aktiv på Twitter. Det är bra. Det får mig att tänka till innan jag uttrycker en åsikt.

Fråga: Sedan undrar jag om det här med att favoritmarkera. Vad är meningen med det? Vilka sorts tweets är okej att favoritmarkera? Hur skiljer sig en favoritmarkering med att retweeta? Det känns inte som om man kan likställa favoritmarkering med gillaknappen på facebook, eller har jag fel. Kanske är det just vad det är tänkt att vara?
Retweeta gör du när det är något som du vill dela med dig av till dina följare. Oftast något som man tycker är bra, roligt men även om det är något du tycker är helt galet kan det retweetas. Vissa använder Favoritmarkeringen som gilla-knapp. Jag använder den som bokmärke och märker upp de tweeten med länkar jag inte hinner läsa just nu eller tweet jag vill ha koll på. Vad du vill favoritmarkera väljer du själv.

Var dig själv så blir det bra! Och köp aldrig följare. Värdelöst.