Konkret Utveckling AB | Jämställdheten 22 år längre bort än förra året
7943
single,single-post,postid-7943,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Jämställdheten 22 år längre bort än förra året

Skärmavbild 2015-03-02 kl. 20.11.03 Vare sig mångfald eller jämställdhet. Bättre kan ni Industrivärlden. 

Allbright är stiftelsen som granskar och kartlägger hur det står till med både jämställdhet och mångfald i svenskt näringsliv.Idag släpptes årets AllBrightrapport och att majoriteten av börsbolagen rasar på jämställdhetsstegen är sorgligt.

Andelen börsbolag med jämställda ledningsgrupper har minskat sedan föregående år. Av 266 vd:ar på börsen återfinns endast 14 kvinnor. 79 bolag styrs av helt mansdominerade ledningar och positionerar sig på årets svartlista. Räknat på de senaste åren kommer jämställda ledningar inte uppnås förrän år 2063.Det innebär att jämställdheten nu är 22 år längre bort än förra året och att de som är i 17-årsåldern idag inte kommer få uppleva jämställda ledningar under sina karriärer.

Men varför ska vi ha fler kvinnor i ledande positioner? Är jämställdhet bra för lönsamheten? Man skulle ju gärna vilja svara ja på den frågan. Men orsakssambanden är svåra att fastslå enligt den forskning som finns på området. Sannolikt ligger det lönsamma i mångfalden. Mångfald i styrelser och ledningsgrupper ger fler perspektiv och bättre förmåga att analysera omvärlden vilket leder till bättre beslut, visar forskningen. Och en viktig del i mångfalden är jämställdheten.  Med det följer att enkönade styrelser och ledningsgrupper sällan är det bästa.

Att ledningsgrupperna är så gubbiga på grund av att det saknas kompetenta kvinnor är en myt. Den vanligaste utbildningsbakgrunden för att ta plats i en ledningsgrupp är ekonom. Kvinnorna har dominerat både ekonom- och juristutbildningen i flera decennier. På ingenjörsutbildningarna har kvinnor utgjort en tredjedel sedan nittiotalet. Bland 40-åringarna i dag finns således stor potential att rekrytera kvinnor.

”Om manliga nätverk fortsätter vara viktigare än meritokratiska rekryteringar är bolagen illa ute. Och om vd:ar och rekryterare inte lyckas hitta kvinnor gör de ett anmärkningsvärt dåligt jobb” säger Amanda Lundeteg, Vd på AllBright.

Ett tips är att ”börja leta på andra ställen” som Rättviseförmedlingen säger. Det finns bara vinnare i det.