Konkret Utveckling AB | Det där med att bli kränkt i tid och otid
7296
single,single-post,postid-7296,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Det där med att bli kränkt i tid och otid

Ann Heberlein gör i sin bok Det var inte mitt fel en fin definition av det missbrukade begreppet kränkt.

Kränkning anser hon innebär när någon förnekas sina mänskliga rättigheter och när man sänker någons människovärde. När någon eller några människor inskränker eller förhindrar en annan människas möjlighet att leva ett acceptabelt liv där man respektras som en människa med lika högt värde som andra människor och med samma rättigheter som andra människor. Ett liv fritt från psykiskt och fysiskt lidande.

Att en expedit plockar fram storlek 44 trots att du har storlek 40 kan kännas bittert, men det är ingen kränkning. Att inte bli bjuden på grannens grillfest är inte heller en kränkning. Och inte heller att du får ett lågt betyg på en tenta. Ett bra betyg är något man förtjänar – inte en rättighet.

Begreppet kränkning bör användas för de allvarligaste angreppen på människans värde och rättigheter. I annat fall föreslår Ann Heberlein att vi återerövrar ordet förolämpning och att vara förolämpad.

Tror att det vore bra för många arbetsplatser att man tillsammans funderar på vad ordet kränkt betyder och vad det innebär att kränka en människa. Och vad som inte är en kränkning utan att man sätter en behövlig gräns, tillrättavisar eller helt enkelt bara är rättvis.

Om du är intresserad, läs boken, den är bra.