Konkret Utveckling AB | Så ser unga på framtiden
6283
single,single-post,postid-6283,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Så ser unga på framtiden

Hamnade på ett seminarium hos Kairos Future om hur unga ser på framtiden. Underlaget är en global undersökning där 6.500 unga (16-29 år) i 11 länder på 5 kontinenter har svarat. Man har tittat på grundläggande värderingar, de som ofta består genom livet.

Men kallar dem generation Ordning, där värderingar som ansvar och sparsamhet ligger i topp och de är mycket mer trygghetsorienterade än sina föräldrar. Toppdrömmen hos alla, oavsett land, är att hitta ett bra jobb. Därefter fint boende, hitta den rätta och få barn. De värnar det lilla, familjen, men har en mycket vidare syn på vad en familj är än den traditionella kärnfamiljen. I botten, i väst, kommer starta eget, bli berömd och jobba utomlands. Att entreprenör ligger så långt ner är ju lite  illavarslande, och har troligtvis att göra med trygghetsaspekten.

De är oroliga för att inte hitta ett jobb, kanske inte så konstigt eftersom den här generationen har hört sedan de var unga att det är svårt. Dessutom tycker de, i mycket större utsträckning än den äldre generationen, att det är upp till en själv att skaffa ett jobb. Att unga är kräsna är en fördom enligt Kairos Future.

Miljöförstöring, att bli ensamma samt sjukdomar och pandemier är andra saker som oroar. Men kopplingen mellan oro och handling är svag. Intresset för miljö och politik minskar. De har ett lågt förtroende för politiker och tycker de handlar alldeles för kortsiktigt. Religiösa ledare står inte heller högt i kurs medan FN däremot har högt anseende.

Vad innehåller då det perfekta jobbet? Jo, man vill kunna vara stolt över sitt jobb. Dessutom är det viktigt att ha en bra chef som hjälper en att utvecklas som människa och att chefen är rättvis. Det här är en generation som vill bli involverad. En framgångrik karriär för dem handlar om att ha ett meningsfullt och stimulerande arbete som ger en utmaningar och där man kan utvecklas. Ett arbete som man aldrig riktigt kan ta paus från. Det är en markant ökning sedan undersökningen som gjordes 2006.

90% svarar att definitionen av en lyckad karriär är kontinuerlig personlig utveckling. För denna generation är detta ett mått på framgång, inte lön och titel. Detta gäller oavsett sektor och om man är akademiker eller inte akademiker.

Värt mest respekt är att vara en god förälder och hålla ihop en familj. I Sverige kommer också att vara allmänbildad högt upp. Och de värdesätter ansvar. Värderingar de vill föra vidare till sina framtida barn är ansvar, ärlighet och självständighet. I botten ligger entreprenörskap, lydnad och religiös tro.

4 slutsatser om generation Ordning:
– Trygghets- och familjeorienterad, där familj inte behöver vara kärnfamilj.
– Extremt teknik- och kommunikationsorienterad. En generation som vill bli involverad.
– Besvikna på kortsiktigheten i politiken.
– Man värnar familjen men det är det stora kollektivet som gäller. Man vill ha stora gemensamma mål och tycker att individualiseringen i samhället har gått för långt.