Konkret Utveckling AB | Husby och att fortsätta vilja lära
5960
single,single-post,postid-5960,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Husby och att fortsätta vilja lära

I SvD Brännpunkt skriver ett antal internationella o svenska forskare att upploppen i Husby bör granskas av en särskild Husby-kommission. Att nu när röken lagt sig efter förortsbränderna i Stockholm och andra delar av landet måste inte bara politiker utan hela det svenska samhället ställa sig frågan om det finns något viktigt att lära av dessa händelser. Vad kan göras för att de inte ska upprepas?

Det låter väl rimligt.

Men på justitieutskottet är man tveksam och Krister Hammarbergh, som intervjuas i SvD, tycker att forskarnas krav egentligen  är ett försåtligt sätt att angripa polisen. Att de vill kapitalisera på den här händelsen och att de för fram ett skruvat budskap. Att de drar för snabba slutsatser. En annan politiker inom justitieutskottet är trött på idén att man kan hitta genomtänkta syften bakom upploppen. Oftast är det kriminella personer och ungdomare som söker spänning säger han.

Men vänta här nu. Antingen bekräftar Husby-kommisionen och forskningen på det som hände i Husby och andra städer att politikernas antaganden ovan är rätt. Och då vet vi det. Eller så påvisar den något  annat.  Och då kan vi agera på det och försöka förebygga att det inte händer igen. Men att avfärda en forskningsinsats som på vetenskapliga grunder försöka ta reda på varför upploppen uppkommit är för mig obegripligt. Det handlar om en avsaknad av nyfikenhet och en ovilja att lära. Ingen bra grund för att skapa utveckling.

Det är ju nästan alltid så att det är när det inte går som det var tänkt som man kan lära sig mest. Det är då man verkligen har en möjlighet att utvecklas och skapa utveckling.

Om man vill.

För övrigt är det tråkigt att inte få avsluta med #blogg100 längre.