Konkret Utveckling AB | Ta väl hand om dina nej-sägare
5379
single,single-post,postid-5379,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Ta väl hand om dina nej-sägare

De senare åren har det blomstrat en positivitetskult bland oss som i vissa lägen inte är helt sund. Bara man tänker positivt löser sig allt. Och negativa tankar har nästan blivit skamligt – åtminstone helt fel inställning. Men att ha en kultur i en organisation där nej-sägarna tystas är förödande för en organisations utveckling. Det blir en tyst kultur där korkade beslut sjösätts för att ingen vågar ifrågasätta dem. För vem vill verka negativ och tråkig.

Idéer mår bra av att ifrågasättas och tankar mår bra av att tänjas. Slutresultatet blir så mycket bättre då.

Vissa personer har förmåga att hitta fel. Se det som just en förmåga. Och en positiv sådan. En sån person är ovärderlig i ett projekt – hen kommer hitta de flesta potentiella fallgropar och hinder på 4 sekunder. Men det innebär inte att man stoppar projektet – det innebär bara att man är mer medveten om riskerna.

En stor dos ‘Den dagen den sorgen’ ska man alltid ha i ett projekt. Man kan ändå inte ta höjd för alla eventuella saker som kan uppstå. Så om man tror att det blir en reell förbättring med tanke på de mål man har: sjösätt, trampa på, och ta tag i problemen allt eftersom de uppkommer. Om de uppkommer. Det är så man skapar utveckling. Inte genom att utreda och fastna i rapporter.

Ta väl hand om dina nej-sägare. Det är de tysta som man ska se upp med.

 

Blogginlägg 94 i #blogg100