Konkret Utveckling AB | Har en tyst kultur förvärrat Europas kris?
5155
single,single-post,postid-5155,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Har en tyst kultur förvärrat Europas kris?

De båda Harvardprofessorerna Kenneth Rogoff och Carmen Reinhart lanserade 2010 teorin om att något mycket allvarligt händer med ekonomin när länders offentliga skuldsättning passerar 90 procent av BNP. Slutsatsen var att över den nivån tycks tillväxten strypas på ett drastiskt sätt.

Men i början av april upptäckte den 28-åriga ekonomidoktoranden Thomas Herndon  i Massachusetts att deras slutsats bygger på ett räknefel i Excel. Det klara samband som R&R slog fast finns inte. Den historiska kopplingen mellan skuldsättning och tillväxt är inte så stor som de hävdat och i dagens krisande Europa stämmer det bara för Grekland. Herndon finner heller inget som tyder på en 90-procentströskel.

Slutsatsen som professorerna Rogoff och Reinhart dragit berodde till stor del på räknefel. Räknefel som är så basala att Herndon till en början inte var helt säker på att han själv gjort rätt.

En del har kallat R&Rs teori den största makroekonomiska lögnen på senare år. Den har varit grunden för brutala nedskärningar i Europas krisländer. Nu tycks Herndons omräkning få centralbanker och regeringar att backa från tuffa åtstramningskrav. Åtstramning är kontraproduktiv, den skapar lidande, säger Herndon själv.

Rogoff och Reinhart medger att de har gjort misstag i sin studie. Men de menar att det inte påverkar det centrala i budskapet. Stanfordekonomen John Taylor hävdar däremot att det upptäckta räknefelet fick G20-gruppens finansministrar att i veckan som gick stryka en formulering om skuldsättning i en kommuniké.

I en artikel i Business Insider förklarar Herndon vilka fel han fann i Rogoffs och Reinharts studie och hur det blir när rätt siffror matas in.

Hur kan detta räknefel passera så många människor utan att någon upptäcker det? Är det återigen ett tecken på en tyst kultur i maktens korridorer? En tyst kultur är  förödande för organisationer och motsatsen till en utvecklande kultur.

 

Blogginlägg 90 i #blogg100