Konkret Utveckling AB | Inflytande på jobbet ger bättre sömn
4772
single,single-post,postid-4772,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Inflytande på jobbet ger bättre sömn

Många svenskar sover dåligt om natten. En av tre uppger att de den senaste veckan haft sömnstörningar. Att för lite sömn gör att vi presterar sämre, blir mindre kreativa och tar sämre beslut kunde vi läsa om tidigare här på bloggen. Inte så smart om vi nu ska vara på topp inom svenskt näringsliv.

Men personer som känner sig rättvist behandlade och har stöd och inflytande på jobbet har mindre sömnstörningar visar en ny rapport. 

Medan däremot personer som har höga arbetskrav utan möjlighet till inflytande, psykiskt ansträngande arbete eller utsätts för mobbning har mer sömnstörningar.  Upplever man att belöningen man får för sitt utförda arbete är dålig, exempelvis låg lön eller lite uppskattning, är det också mer vanligt med sömnstörningar.

Steven Linton, professor i klinisk psykologi  och projektledare för rapporten är inte överraskad av resultatet.  Rapporten visar vikten av att arbetsmiljön är god. Är den det kan man minska sömnproblem, undvika sjukdom och i förlängningen stora samhällskostnader säger han.

Rapporten bygger på en genomgång av europeisk forskning kring om sambanden mellan arbetsmiljö och sömnbrist från 1990-talet fram till 2012 och är sammanställd av Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU.


Blogginlägg 79 i #blogg100