Konkret Utveckling AB | Förändringsiver
4581
single,single-post,postid-4581,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Förändringsiver

”Kännetecknet på medelmåttighet är inte en bristande vilja till förändring – i stället är kännetecknet på medelmåttighet en ständig brist på kontinuitet.”
(Great by Choice/J. Collins, M.T. Hansen)

Det finns en förändringsiver i svenska organisationer som inte är optimal ur ett utvecklingsperspektiv. Sammanslagningar och omorganisationer är sällan så lönsamma som man tror. Och att fortsätta tro att det behövs snabba beslut och snabb handling i en snabb värld är ett bra sätt att ta livet av ett företag menar Jim Collins o Morten T. Hansen i boken ’Great by Choice’.

De påvisar att framgångsreceptet i stället är att våga hålla fast vid sin linje och fokusera på kontinuerlig utveckling i små steg, det de kallar en 3-milamarsch.

Vi håller med. Stora förändringar skapar ofta en helt apatisk organisation under en period, vilket ju är så långt ifrån utveckling man kan komma. Det skapas en oro där kunderna lätt glöms bort medan de anställda ägnar sig åt interna frågor. Under tiden kan mer välstrukturerade konkurrenter lägga sin energi på att plocka åt sig kunderna.

Utveckling i små steg är att föredra. Det blir inte så stort, det blir inte så tungt. Och du har möjlighet att justera längs vägen. Att börja  med det som är viktigast OCH som man känner att man mäktar med är ett bra tips för att få saker att hända och om man verkligen vill få igång en utveckling.

Att sedan Vattenfall under 4 år gjort lika många stora omorganisationer som många gånger har varit av det mer obegripliga slaget är en annan femma. Men det hade varit intressant att höra motiveringen till den sista. Eller hur?!

 

Blogginlägg 77 i #blogg100