Konkret Utveckling AB | Blir vi lyckligare av att bara tänka på oss själva? Eller är det tvärtom?
4597
single,single-post,postid-4597,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Blir vi lyckligare av att bara tänka på oss själva? Eller är det tvärtom?

Att bara se till sin egen lycka är  ganska kontraproduktivt om man vill bli – just lycklig.  För om du är generös och delar något du har med andra ger det utslag i hjärnans belöningssystem – till och med starkare än för mat, pengar och sex enligt psykologiprofessor Dacher Keltner på Berkeleyuniversitetet, chef för Greater Good Science Center i Kalifornien. Det kan man läsa om i en artikel i SvD.

Forskning visar att bry sig om hur andra har det och aktivt hjälpa till har många positiva effekter: Det gör oss mindre stresskänsliga, stärker immunförsvaret, ger en skjuts åt belöningssystemet. Det kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, motverka negativ stress och förlänga livet. Man grubblar mindre, grämer sig mindre och känner mindre oro – alltså, blir lyckligare.

Medarbetare blir mer engagerade i sina jobb på arbetsplatser där anställda blir bemötta med medkänsla. De har också en mer positiv bild av sig själva, sina kolleger och sin arbetsplats, är gladare och mer tillfredsställda. Så ‘management by fear’ ÄR en korkad  strategi.

Snällhet kom också på första plats, utan konkurrens, i alla länder och för bägge könen, när forskaren David Buss frågade 10 000 individer från 37 länder vad som var viktigast hos den som skulle bli far eller mor till deras barn.

Och om man tittar på filmen ovan där Jack Hoffman, en liten kille med hjärntumör,  får göra en 69 yard touchdown under 2013 Spring Red/White Game så kan man ju inte tveka på att omtanke faktiskt gör oss lyckligare. Och ta dig tid att titta – den är fantastiskt. Filmen alltså.

Så var snäll!

 

Blogginlägg 74 i #blogg100.