Konkret Utveckling AB | Att börja göra rätt saker
4340
single,single-post,postid-4340,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Att börja göra rätt saker

När beskedet att AstraZeneca skulle läggas ner i Södertälje hände något. Helt plötsligt började medarbetarna göra ‘rätt saker’. Det kunde man läsa i SvD förra veckan. Alla visste att forskningsprojekten skulle lämnas vidare och nu ville alla slutföra sina saker så snyggt som möjligt.

Vad som var viktigt för ens  karriär var plötsligt inte lika viktigt längre. Man tog fler egna beslut och frågade inte cheferna lika ofta. Man kunde också strunta i det interna belöningssystemet som gjorde att man tidigare fokuserat mer på procentsatser, bonus och försvara sina prestationer i stället för att faktiskt ägna sig åt att jobba.

Man började helt enkelt göra det som var viktigt och struntade i resten. Effektiviteten kom när krisen var ett faktum. Saker blev gjorda när medarbetarnas respekt för byråkrati, långa möten och meningslöst pappersarbete försvann.

Trist att det var tvunget att gå så långt innan man började jobba effektivt. För den här utvecklingen kan du få igång utan kris och hot om nedläggning. Det handlar om en utvecklande kultur där man har fokus på att göra rätt saker, det som är viktigt för att få nöjda kunder och leverera. Finns ofta en stor potential till utveckling här i de flesta organisationer.

Så har du på känn att ni också gör en del onödiga saker, att ni också skulle kunna bli mer effektiva, så ring mig så gör vi något åt det. Det här är en positiv process som de flesta medarbetarna kommer gilla att vara involverade i. Och det är heller inte stort och tungt utan tvärtom – du kommer snabbt se resultat. Precis som hos AstraZeneca – minus kris

Små steg åt rätt håll. Ett efter ett. Och simsalabim så har faktiskt en konkret utveckling skett.

 

Blogginlägg 71 i #blogg100.