Konkret Utveckling AB | Pomodoro – ett bra sätt att få saker gjorda
4412
single,single-post,postid-4412,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Pomodoro – ett bra sätt att få saker gjordaPomodoro är guld om man vill få saker gjorda
på ett bra sätt. Tekniken funkar också om man har fallenhet för ‘jag ska bara’, dvs biter sig fast i en uppgift, gör den klart men glömmer att både äta, ta paus och vinglar ut från kontoret med lätt huvudvärk när dagen är slut. Eller åt andra hållet – att man är splittrad, påbörjar mycket, avslutar mindre och tycker inte man får så  mycket gjort. Jag fick tipset av en vän som gått på stressmottagningen på Karolinska Institutet och metoden är tillräckligt enkel för att funka i praktiken.

Det handlar om att fokusera. Göra klart. Och ta pauser – som alla ju vet är bra. Men som man ofta glömmer bort när man behöver det som  mest.

Grundprincipen är enkel:

  1. Skriv ner allt du ska göra idag.
  2. Tidsbestäm varje uppgift i Pomodoros. En Pomodoro är 25 minuter. Gör en bock/ruta för varje Pomodoro en uppgift tar. Om en uppgift tar mer än 6-7 Pomodoros – dela upp den i mindre uppgifter.
  3. Sätt äggklockan på 25 minuter och börja jobba med det viktigaste på din lista  utan att göra något annat.
  4. Efter 25 minuter. Ta en paus på 5 minuter även om du är mitt i ett mejl och bara har två ord kvar. Sedan fortsätter du på nästa Pomodoro. Efter 4 Pomodoros tar man en längre rast på ca 15 minuter.

Om en uppgift tar mer tid än du uppskattade – lägg till en Pomodoro och fortsätt jobba. Då ser du vilka uppgifter du är tidsoptimist på. Jag inser att jag är extrem tidsoptimist när det gäller kontakt med människor. Jag tror att det bara ska ta några minuter att skriva ett mejl eller prata med någon i telefon. Not.

Om du har ett arbete där du hela tiden blir avbruten men där du ändå har saker som du måste fokusera på för att få klart, och det känns som en omöjlighet att få 30 minuter ostörd tid, så kanske du ändå ska fundera på om det inte skulle gå. Ofta kan man ju sitta i ett möte utan problem. Så en timme eller två kanske du kan boka upp några gånger i veckan om du meddelar din omgivning. För att hela tiden bli avbruten och börja om gör att uppgifter tar ännu längre tid = det blir en ond cirkel.

Vad namnet kommer ifrån? Att äggklockan har formen av en tomat. Men den finns såklart numera även som en app.  Det här är väldigt kortfattat så innan du börjar – läs mer på www.pomodorotechnique.com.

 

Blogginlägg 70 i #blogg100.