Konkret Utveckling AB | När några tänker till, tänker nytt, tänker bra – och gör!
4441
single,single-post,postid-4441,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

När några tänker till, tänker nytt, tänker bra – och gör!

Idag lyfter vi oss lite och blickar ut i världen. För när man läser om Civil Rights Defenders ”Natalia Project” blir man glad.

Journalisten Natalja Estemirova var under många år en av Norra Kaukasiens främsta företrädare för människorättsfrågor. Och betalade med sitt liv. Nu hoppas Civil Rights Defenders att ett armband av plast ska rädda en annan människorättsförsvarare från Kaukasus, Magomed Mutsolgov som fyra gånger attackerats och misshandlats på gatan, från samma öde.

Armbandet fungerar som ett överfallslarm. Det innehåller en gps-mottagare och en vanlig mobilsändare. Om det sker ett överfall larmas omedelbart fem personer i den attackerades närhet, som kan se på sin mobiltelefon var han befinner sig. Dessutom går ett larm till kontoret i Stockholm som är bemannat dygnet runt. Och om det efter kontroller visar sig att en attack verkligen skett går organisationen omedelbart ut på Facebook och Twitter med informaton. Plus att myndigheter i bärarens hemland kontaktas efter en individuellt anpassad plan.

Man får helt enkelt en virituell skyddsmur. Målet är att 55 människorättsförsvarare från hela världen ska få ett armband inom 18 månader. Det kan handla om allt från hbq-aktivister i Uganda till demokratikämpar i Turkmenistan.

Det här är så smart!

 

Blogginlägg 68 i #blogg100.

 

Civil Rights Defenders arbetar med mänskliga rättigheter i hela världen. Den grundades 1982 som Svenska Helsingforskommittén men bytte namn 2009.