Konkret Utveckling AB | Matade med förebilder som vi kanske ska ändra på
4256
single,single-post,postid-4256,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Matade med förebilder som vi kanske ska ändra på

I februari/mars numret av Filter (typiskt bra tidning) berättar chefredaktör Mattias Göransson om en tankeställare som han och redaktionen fått. Den kan vara värd att fundera lite på.

Det hela började med en blogg av Tanja Suhinina där hon först tar upp Ayn Rand, en författare som fått en postum comeback eftersom hon uppskattas av så många av dagens nyliberala tänkare, bland annat har Annie Lööf henne som förebild.

I hennes bok Atlas Shrugged (Rands alltså) är inte bara människorna smartare, snyggare och häftigare än alla andra. Rands moraliska föredömen behöver varken sova eller äta för att fungera väl, vilket påpekas ofta och gärna. De står ofta över saker som relationer och familjeband och kan i årtionden  lägga hela sin vakna tid på jobb och projekt för att i slutändan vara överlägsna, men förkastade av sin familj som de ignorerat under hela den produktiva tiden.

”Trettio år senare, i lilla kalla Sverige, söker tidningen Filter efter precis den övermänniskan”, skriver Tanja sedan i sin blogg.

Hon har närstuderat ett nummer av tidningen och gjort en ganska skrämmande upptäckt;  de som tidningen Filter intervjuade sov inte heller. De åt inte. Hade inte tid med semester. Cirkus Cirkör-Tilde, Sea Sheperd-Peter och två energiuppfinnarkillar: alla bara jobbade och slet. Det hela avslutas med följande missil: ”När man pratar om tidningar som sprider skadliga ideal pratar man ofta Cosmopolitan eller inredningsmagasin. Pfeh! Vill ni ha helt jävla orimliga ideal, testa Filter!”

Efter det här klubbades en ny policy igenom på Filter  – att varje nummer skulle innehålla minst en text om en människa som är lugn och avslappnad, med stabila hemförhållanden, god nattsömn och sunda kostvanor. Tyvärr kunde ingen på redaktionen komma på någon, rent spontant. Men ska sova på saken.

Det tål att tänka på. Att de vi läser om, oavsett tidning, har betalat ett pris som kanske inte riktigt kommer fram? Att det inte går att få ihop relationer, vara lugn och avslappnad, äta bra och sova gott och samtidigt vara hyfsat framgångsrik? Fast vi tror det.

Tänk om det är så att vi måste välja?

Men nej – vi kan ju för tusan inte ha ett arbetsliv där man måste välja mellan att vara framgångsrik eller må bra. Speciellt inte när det visar sig att stress gör att vi presterar sämre och för lite sömn är förödande för nytänkande, kreativitet och att ta bra beslut. Det är precis det här vi måste ändra på för att bli ännu mer framgångsrika. För det här sättet att jobba är inte smart.

Och ja – så klart det går!

 

Blogginlägg 64 i #blogg100.