Konkret Utveckling AB | Och så tror vi att vi är smartast…
2319
single,single-post,postid-2319,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Och så tror vi att vi är smartast…

Titta på filmen och låt dig imponeras. Gillar speciellt hennes lite nonchalanta stil – skulle det här vara svårt eller?

Schimpanser är smartare än oss – i alla fall inom vissa områden. Bara att gilla läget.  Vi har tvingats överge tanken om människans hjärna som den mest komplexa, säger Neal D. Barnard från George Washington University School of Medicine.

Schimpanser som fick titta på nummer som kastats huller om buller på en skärm kunde enkelt peka ut dem i stigande ordning. Bara det har imponerat på forskare, men det tog inte stopp där. Även om schimpanserna bara fick se siffrorna för hundradelar av en sekund innan de maskerades, kunde de peka på siffrorna i korrekt följd, förmodligen tack vare ett slags fotografiskt minne.

Schimpser är kapabla att rekrytera andra schimpanser – inte sällan mer kompetenta än de själva – för att klara vissa uppgifter bättre säger Victoria Wobber vid Harvard University, som studerar schimpanser i afrikanska djurreservat. Experiment har också visat att schimpanser har tålamod att vänta flera minuter om det innebär en större belöning än den de kan få med detsamma. De var till och med beredda att vänta längre än vissa människor som fick göra testet.

Men i takt med att kunskaperna om schimpanserna ökar växer också frågan om det är etiskt försvarbart att använda djuren för exempelvis läkemedelsforskning. I Europa är det numera förbjudet bland annat av den anledningen att schimpanserna kan utveckla allvarliga psykiska besvär i den typen av fångenskap. I USA diskuteras nu liknande åtgärder.

Blogginlägg 21 i #blogg100.